TOKONG TUA PEK KONG

Tokong Tua Pek Kong. Terletak jelas berhampiran Waterfront, Pek Kong Temple Tua di Kuching memainkan peranan yang penting dalam kehidupan masyarakat Cina di sini.
Nama betul kuil adalah Siew San Teng Tua Pek Kong, dan dikatakan bahawa ini adalah kuil Cina yang tertua di Kuching. Pelbagai sumber memberi tarikh yang berlainan apabila kuil itu sebenarnya dibina, dengan penyenaraian risalah kuil sendiri sebagai tahun 1770. Walau bagaimanapun, semua bersetuju bahawa kuil itu dibina sebelum abad ke-19.
Tua Pek Kong adalah dewa utama kuil. Bodhisattva seperti Guan Yin dan Kshitigarbha juga disembah di kuil ini. Empat perayaan utama yang diadakan di kuil ini setiap tahun, iaitu hari lahir Tua Pek Kong, hari lahir harimau Tua Pek Kong (yang dia menunggang), Ghost Festival Lapar, dan hari Ascencion dengan Tua Pek Kong.
Apabila kuil itu mula-mula dibina, ia berada di lokasi yang mempunyai fengshui yang sangat baik, dengan sebuah bukit di belakang, dan sungai di hadapan. Sungai ini telah pun diisiComments

Popular Posts